Намерете идеалния за Вас лаптоп

DELL, Lenovo, Fujitsu и HP са световно известни брандове, доказали се пред света с качествените си продукти в различни области на високите технологии, включително и лаптопите. Ако проучвате пазара и имате намерение да си купите ноутбук, то ви препоръчваме да се насочите към продуктите на някоя от изброените големи фирми. Естествено те не са единствени. Може да заложите и на някое от другите популярни марки като Asus, Acer или Toshiba и със сигурност няма да останете разочаровани, особено ако изберете някой модел от висок клас. Разбира се това ще ви коства доста повече пари, в сравнение с някой лаптоп втора употреба.

Много потребители имат сериозни затруднения при избора на мобилен компютър. Това е така, понеже на пазара има огромно разнообразие от марки, модели и вариации. Почти всеки ноутбук на пазара има няколко различни модификации на основния модел, в зависимост от честотата на процесора /CPU/, обема на оперативната памет /DDR3 RAM/, вида и големината на твърдия диск /HDD или SSD/, дисплея и т.н. Реално дори човек с напреднали хардуерни познания може да се обърка при избора на нов или употребяван лаптоп.

Кой от десетките модели ноутбук или ултрабук устройства, предлагани от компаниита, е най-подходящият за Вас? Това е въпрос с повишена трудност. Ако желаете можете да постъпите като мен, понеже аз съм фен на марката Toshiba и имам няколко техни продукта през годините. Първия ми домашен ноутбук, с който си изкарвах прехраната закупих като реновиран лаптоп 2-ра употреба от една софийска фирма за техника втора ръка – Интерсервиз-20 и останах изключително доволен. След близо 5 години употреба реших, че е време за смяна и отделих по-голяма сума за нов и компактен ултрабук.

Ето и моят челен опит при покупка на лаптоп Тошиба. Идете на официалната страница на марката България – toshiba.bg. Там от предлаганите продукти изберете “Устройства за мобилна употреба”. Вместо да разглеждате поотделно всяка от сериите, най-добре натиснете “Намерете идеалния за вас лаптоп”.

Можете да избирате между 4 опции. Какво е първото и основното, което очаквате от желания лаптоп?

– Да е тънък, малък и лек
– Да има качествена мултимедия и да е достатъчно мощен дори за “тежки”игри
– Да е достатъчно функционален за ежедневна работа с комютър
– Или да има голям дисплей?

Предвид моите бизнес задачи аз избрах “Ежедневна работа с компютър”. Появиха се основните функции при всички лаптопи. Има възможност да се избира между ежедневна, висока и ултра производителност на процесора. Нагласих плъзгача на “висока” производителност и останаха опциите за процесори Intel Core i5, Core i7 и AMD A10 и A12 Processor. Аз избрах Intel Core i5, поради най-доброто съотношение между производителност и цена.

Следващият избор, който трябваше да направя беше на операционната система – професионален Windows 10 Home, Windows 8.1 или Android. Тук нямах колебания и веднага се спрях на новия Windows 10.

Третото нещо, което трябваше да уточня, беше какъв размер на дисплея от предлаганите лаптопи, вариращи от 10 до 18 инча, искам. Избрах около 13-инчов дисплей. Не харесвам кръстоски между лаптопи и телефони, където трябва да се взираш в малък екран под 12 инча. Нито пък желая тежък и труден за пренасяне лаптопи с огромен диагонал на дисплея, че да ми докарат травми на гръбнака при носене.

Тези ми предпочитания всъщност са свързани и с теглото при предлаганите лаптопи, където можеше да избирам между лаптопи с тегло под 1 кг. (свръхпреносими), през лаптопи около 2 кг. (преносими), до лаптопи с тегло около 5 кг. (заместители на настолните компютри). Спрях се на лаптопи с тегло около 2 кг., което за мен е златната среда.

Производителността на предлаганите от Toshiba лаптопи варира в широки граници – от 120 GB твърд диск (основен), през 400 GB (голям), до 1500 GB (изключително голям) хард диск. Спрях се на 750 GB капацитет на твърдия диск. За системна памет (RAM) може да се избира в интервала от 4 до 16 GB. Избрах средното за мен 8 GB RAM, което мисля е напълно достатъчно за Windows 10 плюс останалите съвременни програми и софтуер.

Следващото важно нещо при всички лаптопи е животът на батерията. Предлагаха се лаптопи с батерии с различна издръжливост – от 5 до 14 часа непрекъснато ползване. Избрах средна издръжливост – около 8 часа. Точно колкото за един работен ден. Забелязвам как с всеки направен избор сайтът все повече стеснява предлаганите модели лаптопи до най-близките до предпочитанията ми и предупреждава с червена “лампичка” кои от изискванията ми не са спазени.
Следващото, което трябва да избера от всички лаптопи, е мултимедията.

Има опции за наличието на специализирана памет (vRAM) до 2048 MB, стерео високоговорители, Blu-Ray устройство, уеб камера, 3D-дисплей, USB Sleep-and-Charge, функцията Sleep-and-Music, дисплей със супер висока разделителна способност – 4K, вграден TV тунер и поддръжка на 3D очила. Отметнах само 1024 vRAM, защото някои неща като уеб камера просто не ми трябват, а и за лаптоп с всички от посочените екстри вероятно ще трябва да си продам единия бъбрек. А и след продажбата на моя лаптоп втора употреба в джоба ми се върнаха едва 200 лв., които реинвестирах в новата техника.

За безжични връзки и портове също избрах стандартните. Като бизнес характеристики повечето фирми предлагат лаптопи с екстри като усъвършенствана докинг станция и четец за пръстови отпечатъци, но прецених, че не се нуждая от такива и така вярвам, че спестих още някой долар.

След всички, изразени от мен предпочитания и изисквания, се оказа, че моделът SATELLITE PRO A50-C-10H е идеалният лаптоп за мен. Опитайте и вие да намерите идеалния лаптоп точно за вас, а дори цената да ви се стори висока винаги може да потърсите и купите добър лаптоп втора ръка.