5 разпространени мита за консумацията на алкохол

Митичната и легендарна информация за алкохола съществува от древността. Кое е мит като Голямата Стъпка и кое реалност, когато говорим за консумирането на алкохол? Чували сме толкова странни неща за алкохола, някои от които толкова абсурдни, че дори сме им вярвали. Ето и 5-те най-често срещани мита за консумацията на алкохол.

Е, истина или мит са те?

1. Пиенето на бира преди твърд алкохол не е добра стратегия. Бирата се пие след твърдия алкохол.

Това не е вярно. Тази реплика се чува най-често в студентските среди, барове, нощни клубове и други места, където се пие на поразия. Най-добре е въобще да не смесвате алкохолите – за ваше добро е. А и като ги смесите, не може да се насладите на вкуса на никои от тях, нали? Какъв тогава е смисълът да го правите, щом само ви вреди?

2. Консумацията на туршия (или друга солена храна) преди пиене на алкохол или съвместно с алкохола ще предотврати негативните ефекти от него, като например махмурлука.

Тази „истина“ е донякъде вярна. В Полша и Ирландия тези трикове за предпазване от махмурлука са изпитани с векове, и дават резултат. Тайната се крие в солта и електролитите, които се намират в туршията. С тяхна помощ не се обезводнявате. Алкохолът е диуретик – източва водата от всяка клетка на тялото ви, така че солените храни или напитки помагат да задържите вода в тялото си и може би имат влияние върху страничните ефекти на сутринта. Но всичко е субективно предвид количеството алкохол, което се консумира.

3. За да изтрезнеете по-бързо, пийнете кафе и си вземете студен душ.

Това не е вярно. Времето е най-добрият лечител на махмурлука и всички останали странични ефекти от консумацията на алкохол. Кафето може и да се справи с главоболието ви, но студеният душ едва ли ще ви от полза. Трябва ви достатъчно време за възстановяване на тялото.

4. Алкохолът ще ви оправи настроението.

Това не е вярно. Алкохолът ви дава фалшиво усещане за веселост и приповдигнатост. Той влияе на определени центрове в мозъка. Още полезна информация, свързана с въздействието на алкохола върху тялото ни, може да намерите в сайта на терапевтичен център „Жива“

5. Ако искате да сте слаби, не пийте бира. В противен случай ще имате бирено коремче.

Донякъде е вярно. Проблемът с консумацията на бира е, че често я подценяваме. Понеже я мислим за безвредна, тя никога не е само една, нали? Винаги пием по няколко бири. А често в комбинация с храната. Това е вредно и много калорично – средно в една бира има около 150 калории, а колко стават, ако консумираме няколко? А ако е заедно с храната? Колкото повече бира пием, толкова по-голям е шансът да пълнеем. Защото ключът е в количеството…