Къде да продадем златните си бижута при нужда?

Купуването на злато е голям бизнес, особено когато цената му за унция се увеличава по време на рецесия или икономическа криза. Последната рецесия вдъхнови един вид златна треска сред съвременните златотърсачи.

Цената на златото все още е сравнително висока и продажбата на излишните ви златни бижута продължава да предоставя добра възможност за бързи пари в брой. Ще ви е доста трудно, обаче, да отсеете добрите бижутери от мошениците.

Истинският въпрос, на който мнозина търсят отговор, е: „Къде мога да продам златните си бижута за най-добра цена?“ Най-добрият съвет в случая е да посетите няколко бижутери и да разузнаете какво ще предложи всеки един за вашите украшения. Ето някои съвети, които ще са ви полезни при избора на бижутер-купувач за вашите бижута:

  • 1. Изберете реномиран и известен бижутер. Потърсете някой, който е от дълго време в занаята. Той трябва да има добра репутация, която няма да си позволи да развали.
  • 2. Посетете бижутера на адрес, не се задоволявайте с обаждане по телефона.
  • 3. Помислете за това, което имате намерение да продавате. Ако имате необичайна златна монета, например, напълно възможно е монетата да е по-ценна от златото, от което е направена. Консултирайте се с нумизмат или антиквар. Същото важи и за антиките.
  • 4. Задавайте въпроси. Уверете се, че бижутерите не крият нищо за това как определят стойността на бижутата ви. Също така е добре да сте наясно какво ще предложат за камъните в златните бижута.
  • 5. Рециклирайте бижутата. Може да предпочетете да изберете бижутер, който понякога избира да използва повторно златото, което купува.

Трябва да сте наясно, че скъпоценните камъни не се отразяват на цената на златото.

Ако вашите златни бижута имат камъни, на тях трябва да се отдели специално внимание. Тази стъпка отделя експертите от аматьорите. Експертите имат начин за оценяване доста точно степента на тежестта на камъните, без да ги отстраняват от пръстена, обеците, гривните или колието.

Това означава, че ще можете да научите действителната стойност на камъните и златото. Ако камъните са ценни, бижутера трябва да ви информира за тяхната стойност и да обсъди опциите за тях. Аматьорите често ще направят предположение относно теглото и стойността на камъните, а много от тях дори няма да предложат вариант за камъните.

Един авторитетен бижутер ще предложи да се отстранят всички камъни от бижутата от злато, които се продават и ще ви ги върне, макар че често предлагат цена и за тях. Някои камъни ще са твърде малки или извадени да нямат никаква стойност, но добрият бижутер ще ви обясни това и ще предложи да ви върне някакви други камъни, които имат стойност.